Utisci i komentari NFTO kolega o Crnoj Gori

Utisci i komentari NFTO kolega o Crnoj Gori

Utisci i komentari NFTO kolega o Crnoj Gori

„Kao predsednik istraživačkog komiteta EFTA-e bio sam impresioniran istraživanjem, koju je Udruženje sistemskih terapeuta Crne Gore sprovelo i predstavilo na skupu, o porodičnom životu u Crnoj Gori u kontekstu pandemije COVID-a, zbog prilično velikog uzorka. veličine i rezultata koji daju empirijske nagoveštaje u vezi sa dimenzijama otpornosti crnogorskih porodica. Takođe pokazuje da Udruženje sistemskih terapeuta Crne Gore razvija svoje važne teme i praksu npr. s obzirom na visoku prevalenciju mentalnih poremećaja u Evropi (oko 30% godišnje u odraslom dobu), na naučno utvrđenom terenu. Takođe sam bio impresioniran velikom profesionalnošću i toplim gostoprimstvom na sastanku.”

Matthijas Ochs, Nemačka

———————————————————————————————————————————————————————–

„U ime trenera Asocijacije sistemskih terapeuta, Trening centra iz Beograda, koji su bili svedoci i podržavali osnivanje i razvoj Vašeg udruženja, izražavam divljenje i poštovanje za „sistemsku organizaciju“ ovog bogatog događaja koji je odrazio i Vaše gostoprimstvo i znanje.”

Nevena Čalovska Hercog, Desanka Nagulić, Radmila Vulić Bojović i Bojan Vuković, Srbija

———————————————————————————————————————————————————————–

„Kao član odbora EFTA-e, želeo bih da vam se zahvalim na kvalitetu Vaše prezentacije na početku sastanka, na ljubaznom dočeku i na Vašoj organizaciji. Moja supruga i ja smo bili veoma dirnuti kvalitetom smeštaja, veoma dobrim restoranima koje ste rezervisali, prelepim domaćim igrama i naravno našim krstarenjem Skadarskim jezerom.  Mišljenja sam, da je Vaša organizacija sada spremna da organizuje EFTA konferenciju 2025. ili 2028. godine, hoćete li?”

Michel Maestre, Francuska

———————————————————————————————————————————————————————–

„Bilo je veoma interesantno čuti rezultate istraživanja, koje je pokazalo, da su najveći problemi bili vezani za porodične odnose. Veoma je važna prevencija, gde porodični terapeuti mogu pružiti pomoć čitavoj porodici u isto vreme, što dugoročno sprečava troškove hroničnih zdravstvenih problema. Hvala vam puno na toploj dobrodošlici, fantastičnom mestu, hrani i ljudima!”

Jelena Polsdam i Monika Koppel, Estonia

———————————————————————————————————————————————————————–

„U ime Udruženja za porodičnu terapiju i sistemsku praksu u Velikoj Britaniji, želimo da se Vam zahvalimo što ste nas pozvali u vašu prelepu zemlju i na ljubaznosti i veštom načinu na koji je sve organizovano kako bismo maksimalno iskoristili naše zajedničko vreme. Napravili ste forum dobrodošlice i inspirativan program naučnih radionica za predstavnike naših evropskih organizacija kako bi se okupili, ojačali naše veze i utrli put budućoj saradnji. Šaljemo najlepše želje Vašem Udruženju da nastavi da raste i pruži veće mogućnosti ljudima u Crnoj Gori da pristupe i imaju koristi od sistemske porodične psihoterapije”.

Shanon Tate, Velika Britanija

———————————————————————————————————————————————————————–

„Dragi prijatelji iz Crne Gore,

U ime španske Federacije udruženja porodične terapije, želim da Vam prenesem svoje čestitke za veličanstven tim i rad koji ste obavili. Boravak je bio ne samo akademski zanimljiv, već i izuzetno prijatan lično. Hvala Vam.”

Javier Bou, Španija

———————————————————————————————————————————————————————–

“Pišem u ime Evropskog udruženja porodičnih terapeuta (EFTA) da čestitam Vama i Vašem timu na veoma uspješnom sastanku u Crnoj Gori. Vaše Udruženje je napravilo program koji je bio akademski podsticajan i organizaciono smešten u prelepom Baru. Ovo je olakšalo međunarodnu saradnju mnogih evropskih nacionalnih udruženja porodične terapije koja su poslala svoje predstavnike da prisustvuju sastanku. Nadam se da će se međunarodna podrška i priznanje za rad Vašeg udruženja, koje je bilo tako evidentno na našem sastanku, odraziti u prepoznavanju od strane zdravstvenog sistema Crne Gore, kao i vrednosti, koju sistemska porodična psihoterapija može da pruži našim zdravstvenim sistemima.

Monika Whyte, Irska

———————————————————————————————————————————————————————–

„Kao potpredsjednik EFTA CIM odbora, pišem da čestitam Vama i Vašem timu na veoma uspešnom sastanku u Crnoj Gori.Ponudili ste svakom od učesnika, koji dolaze iz mnogih zemalja, veoma gostoljubiv forum na divnoj lokaciji u vašoj prelijepoj zemlji Crnoj Gori.

Ovaj forum je bio podsticajan i pružio je priliku za razmenu misli, informacija i istraživanja o porodičnoj terapiji i sistemskim pristupima u vremenima pandemije u našem svetu, koji doživljava duboke promene.

Verujem da je svaki od prisutnih porodičnih terapeuta sa zadovoljstvom prisustvovao vašem sastanku i osećao se bližim jedni drugima zbog kvaliteta vašeg učešća u stvaranju ovog novog proširenja globalne mreže porodičnih terapeuta. Bravo!”

 Martine Nisse, Francuska

———————————————————————————————————————————————————————–

„Dragi domaćini,

Dobili ste mnogo lepih pohvala o velikom skupu koji ste organizovali u Crnoj Gori!

Predstavljajući portugalsku asocijaciju i kao TIC odbor EFTA želim da istaknem važan momenat u kojem je održan ovaj sastanak, a tiče se naše ukupne kontekstualne situacije i, uprkos tome, nastojanja nekoliko predstavnika iz cijele Evrope da budu prisutni u Crnoj Gori.

Program konferencije uključivao je više relevantnih i stvarnih briga, koje nacionalna udruženja i porodični terapeuti imaju u svom svakodnevnom radu, kao i ponudio primeri dobre prakse i pristupe za suočavanje sa njima.

Saradnja između EFTA i Udruženja Crne Gore će se svakako razvijati i proširivati.

Gostoprimstvo domaćina je ono što je omogućilo da susret bude tako uspešan!

Crna Gora je prelepa zemlja sa prelepim ljudima! Hvala Vam!”

 Joana Sekueira, Portugal

———————————————————————————————————————————————————————–

„Poštovani članovi Udruženija sistemske porodične terapije u Crnoj Gori,

U ime ILPS-a, Institut Lukembourgeois de Pensee Sistemikue et de therapie familiale, želim da Vam čestitam na sjajnom sastanku koji ste organizovali. Veoma cijenim naučni doprinos i susret sa kolegama iz Crne Gore i evropskim predstavnicima.

Hvala Vam mnogo.”

Marie Jeanne, Luksemburg

———————————————————————————————————————————————————————–

„Poštovani,

Sastanak je bio ne samo naučno veoma bogat, već i lično dirljiv i stvorio je još jednu priču o kreativnosti i povezanosti. Čestitam Vam i na opsežnom istraživačkom radu koji ste obavili! Nastavite sa pozitivnom energijom, entuzijazmom, snagom i podrškom u svom timu!”

Borislava Mecheva i Teodora Gerginova, Bugarska

———————————————————————————————————————————————————————–

Poštovane kolege,

Prošla je sedmica od kada smo stigli iz Crne Gore.

Pošto ste tražili da podelimo naše utiske o boravku u Crnoj Gori, želela bih da vam objasnim tri velika problema:

  1. Biće teško sledećem domaćinu da dostigne iste visoke standarde koje ste postavili:

* Hotel i sale za sastanke na istom mestu su bili veoma udobni,

* Hotel sa terasama sa tako lepim pogledom bio je odlično mesto za razgovor, upoznavanje, čekanje.

* Sobe su bile odlične,

* Atmosfera je bila veoma topla, gostoljubiva.

* Upravljanje vremenom je bilo super.

* Radionice i prezentacije su bile osvežavajuće (našla sam nazad svoje DIKSIT-kartice koje sam dosta koristila ove nedelje).

* Ekskurzija na jezeru je bila veoma lepa i dobar trenutak za opuštanje, razgovor, povezivanje.

  1. Hrana je bila toliko dobra da sam se ugojila i moram sad da više vodim računa.

Doručak je bio obilan, restorani (posebno onaj u Starom Baru!) su bili odlični.

  1. Sada imamo dosta kandidata u našoj Belgijskoj asocijaciji koji vole da budu učesnici konferencija.

Dakle, dolazimo u Ljubljanu.

Srdačan pozdrav,

Vriendelijke groeten”

Cinthe Lemmens, Belgija.

———————————————————————————————————————————————————————–

“Drage koleginice,

Bilo je veliko zadovoljstvo učestvovati na sastanku EFTA-NFTO u Vašoj prelepoj zemlji. Vrhunci putovanja su bili smeštaj sa pogledom na more, veče u restoranu u Starom Baru i prelep izlet brodom po Skadarskom jezeru. Hvala Vam na ovim inspirativnim radionicama. To nam je pružilo neprocenjivu priliku da sa evropskim kolegama podelimo svoja osećanja o krizi koju svet doživljava i da nam pruži priliku da se uključimo u te emocije…

Takođe bih želela, da dam svoj iskren utisak o Vašem trudu, da se porodična terapija prihvati od strane nadležnih organa zdravstvenog sistema u Vašoj zemlji. Vaš rad na tom polju mi je dao inspiraciju i veliku energiju! Moram da se podsetim da živim u zemlji u kojoj je porodična terapija prihvaćena kao ravnopravan tretman kao i druge terapije i može biti pokrivena od strane zdravstvenog osiguranja. Naučilo me je da to ne uzimam „zdravo za gotovo” i da to cenim i negujem. Na kraju, da i mi imamo hrabrosti, poput Vas, da razgovarate sa nadležnim institucijama o važnosti porodične terapije i naučnim dokazima o njenoj efikasnosti, kao što nam je Matijas predstavio tokom svog predavanja.

Uživala sam u svakom dragocjenom trenutku svog boravka u Crnoj Gori. Hvala Vam na jako toploj dobrodošlici i radujem se što ću Vas videti u Ljubljani.

Veliki zagrljaj”

Jana Peichlova, Češka

———————————————————————————————————————————————————————–

Draga ekipo,

Utiske sa sastanka NFTO u Crnoj Gori, koje želim da podelim sa Vama su:

sve je bilo odlično – smeštaj u hotelu, sastanci. Smeštaj na istom mestu, gde se odvijala konferencija su sve olakšali; hrana je bila vrhunska, a obilje gostoprimstva je bilo zaista neverovatno.

Prilika za plivanje u moru bila je neverovatno iskustvo, kao i izlet brodom na Skadarsko jezero.

Sve u svemu, Crna Gora je tako srećna što ima tako posvećenu, napornu, inspirativnu i profesionalnu grupu žena. Želim Vam sve najbolje u Vašim nastojanjima da stabilizujete porodičnu terapiju u Vašoj zemlji. Sve najbolje.

Valerie O’Brien, Irska

———————————————————————————————————————————————————————–