Zajedno u borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID 19), za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja

Zajedno u borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID 19), za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja

I ova pandemija će jednom biti iza nas.

Teško je biti zabrinut za sebe i bliske osobe. Javiće se različita osjećanja: strah, tuga, ljutnja, kod nekoga i tjeskoba, plačljivost, ćutljivost ili pričljivost, razdražljivost, svadljivost. Pratite uputstva putem zvaničnih vijesti i poštujte ih. Odustanite od sajtova koji plasiraju uznemirujuće sadržaje.

Informišite se sa zvaničnih državnih sajtova (Vlada, Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje) ili putem zvaničnih vijesti ili putem informacija uglednih ljekara. Radite to umjereno, nekoliko puta dnevno, ne prije spavanja. Prije spavanja se opustite: vježbe disanja, opuštanja tijela; otpuštanje misli koje uznemiruju; zamišljanje prijatnih scenarija.

Vodite računa o svojim osnovnim potrebama: budite kod kuće, na toplom, hranite se, unosite tečnost i spavajte umjereno, održavajte rutinu dnevnih aktivnosti. Pružajte i tražite podršku kroz razgovor sa ukućanima, osobama sa kojima ste bliski. Upućujte im lijepe riječi, dobre vijesti.

Radite ono što volite i ono što ste odlagali, a možete raditi kod kuće, sami i sa svojim ukućanima. Vratite se uobičajenim i zaboravljenim aktivnostima: kućni poslovi (šta sve imate u ladicama, kompjuteru, telefonu), društvene igre, knjige, muzika, crtanje, pisanje, fizičko vježbanje, ples, hobi, učenje na daljinu, javljanje osobama sa kojima se dugo niste čuli.

Pitajte djecu kako se osjećaju, s kim komuniciraju, šta prate putem interneta. Prihvatite ispoljena osjećanja i brige djece. Pitajte ih šta znaju o koronavirusu i dezinformacije zamijenite kratkim, zvaničim informacijama. Razgovarajte sa djecom smireno, na djeci primjeren način, kratko i jasno. Recite im da odrasli preduzimaju sve da svijet bude zaštićen i o samozaštiti – rizicima inačinima samozaštite.

Ne zaboravite na humor. Pravovremeni, odmjereni humor je dobra odstupnica i izlaz iz teške situacije. Svi smo skloni da mislimo da se nama neće ništa loše desiti. Nije vrijeme za rizike. Nesigurnost nam je sada zajednička, kao i cilj – da ostanemo zdravi. Sada treba da vjerujemo da je jedini način da se zaštitimo da ostanemo kod kuće, da poštujemo zvanična uputstva i mjere zaštite i da u to uvjerimo naše bližnje. Tako možemo pomoći sebi i učiniti puno za sebe: ostati sigurni, smireni, sa pozitivnim mislima i u dobrom raspoloženju, zdravi – fizički i mentalno. Tako činimo puno i za svoju porodicu i svijet oko sebe.

Imate svoje nade i snove i dodatno vrijeme da ih pretačete u ostvarive planove. Tu sam za vas, odgovorna i dostupna putem telefona-viber i e-maila.

Dijana Popović-Gavranović,
socijalna radnica i porodična psihoterapeutkinja