Konferencija EFTA-NFTO komora u Troyes, Francuska, 30. maj – 2. jun 2024.

Konferencija EFTA-NFTO komora u Troyes, Francuska, 30. maj – 2. jun 2024.

U srcu francuske Šampanje, u prelepom gradu Troyesu, od 30. maja do 2. juna 2024. godine, održan je sastanak EFTA-NFTO Komore. Okupljeni su predstavnici iz 21 zemalja, kao i gosti iz Francuske, da bi razmenili iskustva, naučili o najnovijim trendovima u sistemskoj i porodičnoj terapiji i ojačali saradnju unutar ove profesionalne zajednice. Udruženije sistemskih porodičnih terapeuta Crne Gore predstavljala je Jolanta Dojić.

Sastanak EFTA-NFTO Komore u Troyesu bio je ne samo plodna profesionalna manifestacija, već i prilika da učesnici upoznaju ovaj šarmantni grad sa bogatom istorijom i fascinantnom kulturom.

Troyes, smešten u srcu francuske Šampanje, oduševljava posetioce svojim slikovitim ulicama, srednjovekovnim građevinama i živopisnom atmosferom. Grad se ponosi titulom “Grad sa hiljadu zvonara”, a ime je dobio po brojnim crkvama i samostanima koji su nekada krasili njegovu panoramu.

Naravno, ne možemo govoriti o Troyesu a da ne spomenemo šampanjac. Ovaj plemeniti penušavi napitak rođen je upravo u ovom regionu, a poseta Troyesu ne bi bila potpuna bez degustacije u nekoj od lokalnih šampanjacara.

Ove godine sastanak NFTO komora je bio obeležen tugom zbog gubitka dugogodišnje reprezentantkinje NFTO Komore iz Francuske, Claudine Cany. U znak poštovanja prema njenom radu i doprinosu, održana je ceremonija sećanja na kojoj je učestvovala njena ćerka Elise Cany, a svi učesnici položili su cveće u znak poštovanja preminuloj. Svoje refleksije su podelili Hans Christian Michaelsen, predsednik NFTO-EFTA i Umberta Telfener, predsednica EFTA.

Radni deo konferencije bio je ispunjen raznim sadržajima. Učesnici su imali priliku da prisustvuju u sledećim radionicama:

  • Cinthe Lemmens iz Belgije predstavila je mogućnosti primene PAT (psihodelične asistirane terapije). Ova kontroverzna tema budi mnoštvo pitanja: da li su psihodelične supstance ključ ka dubljem isceljenju, ili je u pitanju preterano hypeovanje? U vremenu kada se mentalno zdravlje nalazi u fokusu, ova prezentacija nudi nove načine razmišljanja i nove horizonte u sistemskoj terapiji.
  • Matthias Ochs iz Nemačke podelio sa kolegama iskustvo sa „Commission Carussel”, dijaloški orijentisanoj supervizijskoj metodi koja jača saradnju i kooperaciju u porodičnoj terapiji i može da bude primenjena u radu sa različitom populacijom.
  • Terhi Kotilainen iz Finske je prezentovala metode stabilizacije u sistemskoj porodičnoj terapiji i radu sa parovima. „Kako se porodični terapeut stabilizuje pre, tokom i posle sesija.”

U drugom delu dana, fokus je bio na konferenciji “Poricanje realnosti u zaštiti dece”, koju su pripremili kolege iz Francuske.

Veče je proteklo u degustaciji šampanjca u Cellier Saint Pierre, uz prijateljski razgovor i ugodnu atmosferu.

Subota je bila rezervirana za sastanak reprezentanata NFTO Komore. Razmatrane su teme vezane za finansije, izveštavanje, kao i “Stanje Asocijacije”, gde su predstavnici izneli relevantne informacije o situaciji u svojim zemljama.

Centralna tema sastanka bila je uloga i odgovornost predstavnika NFTO-a. Isticalo se da su oni ambasadori sistema i porodične terapije u svojim zemljama, veza između EFTA i nacionalnih asocijacija, a da im je primarni zadatak da jačaju poziciju EFTA na lokalnom nivou.

Učesnici su se složili da je neophodan kontinuiran rad na uspostavljanju čvrste saradnje i da je od ključne važnosti da se svake godine održavaju sastanci na kojima će se razmenjivati iskustva i ideje.

Sastanak u Troyesu bio je veliki uspeh i značajan doprinos unapređenju sistemske i porodične terapije u Evropi. Učesnici su se razišli ispunjeni novim znanjima, inspirisani i spremni da nastavljaju sa radom na poboljšanju mentalnog zdravlja ljudi u svojim zemljama. Kontinuitet, emotivna povezanost i uzajamna radoznalost čine ovu grupu veoma posebnom.

Troyes je grad koji nudi nešto za svakoga. Istorija, kultura, gastronomija – sve se ovde prepliće i stvara nezaboravno iskustvo. Učesnici sastanka EFTA-NFTO Komore imali su privilegiju da to iskusili na licu mesta i da se, osim profesionalnog usavršavanja, opuste i uživaju u lepotama ovog jedinstvenog grada.

 

Izveštaj sačinila Jolanta Dojić

 

 

Flowers

Picture 1 of 35